• Kapcsolat : +3670/23-22-685, Vác, Görgey Artur u. 55. és Dunakeszi, Kádár u. 2.
tanulaskozpont-vac-megoldas-a-tanulasizavarokra-igar-beatrix-szabadfiu

Képes vagyok rá, meg tudom csinálni

Az elmúlt időkben elterjedt egy felvétel az interneten apáról és lányáról, akik azt a rutint vezették be a mindennapjaikba, hogy reggelente a tükör előtt a kislány az apja bátorításával pozitív gondolatokat mond ki magáról, ezzel motiválva magát aznapra. „Erős vagyok. Okos vagyok. Keményen dolgozom. Gyönyörű vagyok. Tisztelettudó vagyok. Nem vagyok több másoknál. Senki sem több nálam…” Miért is lett ilyen sikeres a videó?

Pszichológiai vizsgáltok is alátámasztják, hogy a pozitív érzelmek a gondolkodáson keresztül támogatják a személyiség növekedését. Ez nem csak azt jelenti, hogy mindent pozitívan szemlélünk, hanem látjuk a lehetőségeket is magunkban és a környezetünkben is.

Gondolataink önmagunkról és életünkről hatással vannak érzelmi világunkra és tetteinkre. Miért is ne lehetne akkor a javunkra fordítani?

A gyerekek személyiségfejlődésében nagy szerepet játszik, hogy mit is gondolnak önmagukról. Az a gyermek, aki elhiszi magáról, hogy képességei birtokában bátran megbirkózhat bármivel, felszabadultabb, harmonikusabb életet élhet, mert a félelmei nem akadályozzák. Az önmagába vetett hite ad neki erőt a mindennapok nehézségeivel szemben, mikor mi nem vagyunk mellette.

Így bátorítsuk gyermekeinket, hogy mondják ki hangosan a tükör előtt a pozitív tulajdonságaikat, nehéz helyzetben ne csüggedjenek el, hanem mondják el magukban hittel: „Képes vagyok rá, meg tudom csinálni”. „A legtöbbet hozom ki magamból”. „Megállnom a helyem”. „Értékes és különleges vagyok”.  Sőt! Szülőként, ha mi is vele együtt mondjuk, nemcsak a példa erejével hatunk, hanem saját magunkon is ugyanezeket az eredményeket érhetjük el.

Először lehetséges, hogy gyermekünk kétkedve mondja ki a szavakat, de ha rendszeresen ismétli, a pozitív gondolkodás beépül a napi rutinba, és ez változások sorát idézni majd elő.

Meg fogja tapasztalni, hogy minden adottság benne van, ahhoz, hogy elérje, amit szeretne.

Bakos Patrícia, gyógypedagógus, pszichopedagógus, tanulás tréner