• Kapcsolat : +3670/23-22-685, Vác, Görgey Artur u. 55. és Dunakeszi, Kádár u. 2.
tanulaskozpont-vac-megoldas-a-tanulasizavarokra-igar-beatrix-olvasokislany

Hogyan csináljunk kedvet az olvasáshoz?

 

Nagyon sok gyermek nehezen és nem szívesen olvas. Hogyan csináljunk kedvet az olvasáshoz?

Először is olvassunk mi, szülők minden nap.  Persze a hétköznapokon kisgyermekes szülőknek nagy bátorság ezt mondani, de muszáj egy pici időt magunknak is adni, főleg ha ezzel még jó ügyet is szolgálunk, önmagunk szórakoztatásán kívül.

 Az olvasás ne a netes információ begyűjtését jelentse. Vegyünk könyvet a kezünkbe, hadd lássa gyermekünk, hogy ez a tevékenység része az életünknek, fontos nekünk, örömteli élményt jelent. Vonjuk be gyermekeinket ebbe az örömbe! Például osszuk meg, hogy a mi a könyvünk témája, mondjuk el róla véleményünket.

Az olvasás ugyanakkor hosszú távú beruházás is. Mivel kifejezetten fejleszti az érzelmi intelligenciát.  A mi felelősségünk, hogy gyermekünk milyen munícióval indul a kisebb-nagyobb közösségekbe, ott milyen kapcsolatokat tud kialakítani másokkal, tud-e együttműködni, megfelelően kommunikálni.  Azok a felnőttek, akik gyerekként többet olvastak, sokkal jobban ki tudják fejezni magukat, meg tudják fogalmazni érzéseiket, érzelmeiket, szükségleteiket.

Az olvasóvá nevelés a meséléssel kezdődik. Amíg a gyermeknek igénye van, rá ne hagyjuk ki az esti mesét sem! Most már bebizonyosodott, hogy azok a tanulók, akiknek kicsi korában meséltek, sokkal jobbak szövegértésben, helyesírásban, mint azok a társaik, akiknek szüleik nem meséltek.

Amikor még elsős vagy második osztályos a kis lurkónk, olvassunk felváltva. Egy szakaszt a gyermek, egyet a szülő. Így közösen éljük meg az élményt.

Amikor már nagyobb, olvassunk egymás mellett, ki-ki a magáét. Közös a nyugalom, a csend. Beszéljük, meg kinek mi tetszett a saját fejezetében a legjobban. Mondjuk el, hogy ez a néhány gondolat, minket, mint szülőt, mire tanított. Kérdezzük meg tőle ugyanezt.

Milyen könyvvel csinálhatunk kedvet csemeténknek?

Legyen a korának megfelelő, érdekes. Olyan témájú könyvet válasszunk, ami épp aktuálisan érdekli őt. Legyen szellős, laza tördelésű. A gyermek sokkal nagyobb kedvvel lát az olvasásnak, ha az olvasnivaló egyszerre nem sok a szemének, átlátható. Egy jól illusztrált könyv is nagy segítség lehet az érdeklődés felkeltésében és fenntartásában.

Hatodikos fiam kötelező olvasmánya az Egri csillagok. A könyv a filmből készült képekkel van megtűzdelve. Régi is, fekete-fehér is, mégis elég ahhoz, hogy jobban el tudja képzelni az olvasottakat, és ahogy ő mondta „színesíti a fantáziát”.

Kedves Szülőtársaim! Ismeritek a legérdekesebb szót?

A kétségbeesett Kenguru mamának írta fel Krisztofor, az orvos egy receptre miután a kis kenguru minden este lármázott és nem akart elaludni. Szóval, amikor a kenguru bébi elkezdett sírni az anyukája kimondta a „Legérdekesebb szót”: Egyszer . . .

Majdnem minden mese így kezdődik. Folytassátok!

Farkas Andrea, fejlesztő pedagógus,
a Tanulás Központ Vác tanulás trénere