• Kapcsolat : +3670/23-22-685, Vác, Görgey Artur u. 55. és Dunakeszi, Kádár u. 2.
tanulaskozpont-vac-megoldas-a-tanulasizavarokra-igar-beatrix-gondolkodo-fiu

Biztos tudod, mit szed a gyermeked?

„A szakambulancián ismerkedtem össze Istivel, a figyelemzavaros 11 éves kisfiúval.

Már régebben is kezelték ebben a kórházban 1 hétig, ahol a szakemberek olyan gyógyszert írtak fel neki, amelyről úgy gondolták, segít a figyelemzavaros kisfiúnak abban, hogy nyugodtabb legyen, képes legyen hosszabb ideig is figyelni. Illetve a környezetének ne okozzon problémát a viselkedése, figyelemzavara.

Istinek viszont fájdalmas és hosszan tartó orrnyálkahártya-gyulladása lett tőle. A gyógyszer szedését abbahagyták, a nehézségek visszatértek. Így a gyermek újra visszakerült ebbe az intézménybe 1 hét kivizsgálásra, hogy ismét beállítsák a gyógyszer adagját, szakorvosi felügyelet mellett.

De mi lesz, ha újra nyálkahártya gyulladása lesz? Vagy esetleg más mellékhatás jelentkezik, például szorítani fog a szíve? Hiszen nagyon sok gyermek erre panaszkodik. Mi lesz akkor a következő lépés?

A figyelemzvaros és viselkedés zavaros gyerekek jöhetnek a szakambulanciára vizsgálatra egy alkalommal, vagy akár 1-2 teljes hétig is. Azt tapasztaltam, hogy ezek a napok rettentően megterhelik a gyerekeket. Idegen környezet, idegen emberek. Jobb esetben a szakemberek tudnak valamit javasolni, rosszabb esetben nem kapnak teljes képet a gyerekről.

Szülői engedéllyel az orvosok próba gyógyszerszedést iktathatnak be azoknál a figyelemzavaros gyerekeknél, akiknek figyelemproblémái, ticcjei vannak, hogy megfigyelhessék, hogyan reagál rá. Ha úgy látják, enyhíti a mutatott problémákat, akkor felírják neki a napi adagot, a lehetséges mellékhatásokat pedig később vagy észreveszi a környezete, vagy nem.
Az is lehet, hogy már csak 16 éves kora körül döbbennek rá, hogy a drogozás hátterében mi is lehet valójában.

Sajnos a szülők nem minden esetben járnak el körültekintően a stimulánsok szedését illetően. Sokszor rövidtávon az egyszerűbb, könnyebb megoldást választják. Nem is gondolnak arra, hogy bár lehet, gyermekük figyelemzavara, viselkedés zavara enyhül, de a tanulásban el kezdenek gyengébben teljesíteni. Természetesen vannak olyan esetek, amikor már elkerülhetetlen a gyógyszer szedése. Mielőtt így döntenének a szülők, az összes lehetséges terápiát, egyéb gyermekbarát készítményt érdemes kipróbálniuk.”

Bakos Patrícia, gyógypedagógus, pszichopedagógus, tanulás tréner